Despre Padis

Padiș este o zonă turistică din sud-estul județului Bihor, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, ce prezintă un platou străbătut de o amplă rețea hidrografică (alcătuită din pâraiele Ponor, Valea Izvorul Ursului, Pârâul Sec, Gârjoaba, Valea Boghii, Valea Arsurii, Valea Renghii, Valea Trânghiesti, Rădeasa, Valea Galbenei, Valea Bulzului) și un relief cu ponoare (doline), abrupturi stâncoase, peșteri, avene, măguri, chei și poiene.

Zona turistică Padiș este situată în ramura nordică a Munților Bihor, lanț din Munții Apuseni sau Carpații Occidentali. Din punct de vedere administrativ, zona Padiș este situată în sud-estul județului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granița cu județele Cluj și Alba.

Zona este compusă din:

1. Bazinul închis Padiș – Cetățile Ponorului
2. Cheile Someșului Cald – Poiana Vărășoaia – Poiana Cuciulata
3. Cheile Galbenei – Poiana sau Râtul Florilor
4. Izvorul sau Obârșia Văii Boga

Padiș este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri din România datorită numeroaselor formațiuni carstice remarcabile, care sunt specifice acestei zone. Datorită reliefului carstic remarcabil atât ca întindere, cât și ca amploare și varietate a formelor, situează Padiș-ul pe primul loc din țară în ce privește dezvoltarea formelor carstice, datorită căruia a ajuns vestit în toată țara și nu numai.

Obiective si activitati

  • Trasee montane – Complexul carstic Cetatile Ponorului – Cel mai grandios fenomen carstic din România, Ghețarul Focul Viu – al treilea, ca mărime, din România, Ghețarul Borțig – al doilea ca mărime din România, Cetatea Rădesei – Peștera cu hornuri din tavan, unică în România, Cascada Bohodei – cea mai mare din Munții Apuseni, Cheile Galbenei, Piatra Galbenei, Cheile Someșului Cald, Amfiteatrul Pietrele Boghii, Avenele din Lumea Pierdută, Rezervația naturală Vârful Cârligaţi, Poiana Ponor, Canionul Oșelu, Cascada Bulbuci, Cheile Jgheabului, Poiana Vărășoaia.

  • Camping- Tabere la cort

  • Vizitarea pesterilor amenajate din zona: Pestera Ghetarul de la Vartop, Pestera Ghetarul de la Scarisoara

  • Vizitarea pesterilor speoturistice (neamenajate): Pestera Cetatile Ponorului, Pestera Groapa de la Barsa

Echipa Noastra

Instructorii nostri au peste 10 ani de experienta in organizarea si facilitarea de activitati de aventura, intre ei fiind voluntari Salvamont atestati, speologi experimentati si paramedici.

Vlad Florin Ciulea

instructor schi
ghid

Alexandra Ciulea

trainer
facilitator

Anamaria Mantea

instructor speologie
animator tabere